miercuri, 17 februarie 2010

ziua indragostitilor la ei, la noi si la mine

Saptamana trecuta am fost cu totii bombardati cu mesaje de genul declara-ti dragostea si castiga nu stiu ce, cea mai frumoasa declaratie de dragoste va fi premiata in direct si indirect, in exclusivitate si senzational, ce sa mai, cele mai tentante oferte pentru a-ti arata iubirea fata de jumatatea ta.

M-am hotarat sa ma documentez un pic despre cum a aparut aceasta sarbatoare.
A fost candva un imparat roman Claudiu al-II-lea , cuceritor ca toti marii imparati. Isi dorea foarte mult o armata numeroasa si puternica, dar a avut niscai impotriviri din partea barbatilor care nu doreau sa-si paraseasca sotiile. Asa ca maria-sa imparatul a hotarat sa interzica casatoriile. Impotriva sa s-a ridicat un preot crestin,pe nume Valentin, care oficia casatorii in secret. Acesta a fost prins si incarcerat, dar si-a continuat misiunea de propovaduitor al tainei casatoriei. Pe 14 februarie 269 el a fost condamnat la moarte. In ultimile sale zile Valentin se pare ca a trimis scrisori prietenilor sai (cei casatoriti in secret) cu mesajul "adu-ti aminte de valentinul tau". In anul 496 Papa Gelasius l-a canonizat si 14 februarie a devenit sarbatoarea Sf Valentin.
Tot pe 14 februarie se serbeaza si Valentin , episcop de Terni, care la trecerea sa prin Roma l-a crestinat pe Cretone, filozof al vremii si pe cei 3 ucenici atei ai sai. Pentru faptele sale episopul a fost prins, judecat si condamnat la moarte prin taierea capului.
In anul 1969 reviziurea Calendarului Romano-Catolic a dus la eliminarea acestei sarbatori din urmatorul motiv:"Though the memorial of Saint Valentine is ancient, it is left to particular calendars, since, apart from his name, nothing is known of Saint Valentine except that he was buried on the Via Flaminia on February 14" Wikipedia

Ce nu-mi place mie este ca folosindu-se de acesti martiri , oamenii de vanzari/pr si mk au facut cea mai puternica campanie de marketing. Asta inseamna pentru mine 14 februarie, marketing la cel mai mare nivel.

Dar sa nu uitam ca avem si noi romanii ziua indragostitilor, Dragobetele care se serbeaza pe 24 februarie.
Potrivit credinţelor populare româneşti, Dragobetele este ziua când se împerechează toate păsările şi animalele. Păsările se strâng în stoluri, se împerechează şi încep să-şi construiască cuibul. Se împerechează şi păsările care au devenit stinghere din cauza vânătorii sau a morţii, în cursul anului, a perechii. Dacă nu se împerechează în această zi rămân tot stinghere (singure) până la Dragobetele următor. De aceea se credea că dacă fetele nu se vor întâlni cu băieţii în această zi nu vor fi iubite tot anul.
Fetele şi feciorii se primenesc, îmbracă haine de sărbătoare se adună în cete şi ies pe câmp pentru a aduna flori de primăvară. Flăcăii adunau lemne, făceau focuri, în jurul căruia se adunau tinerii pentru a glumi şi a petrece împreună. La prânz coborau în sat fiecare băiat fugărind fata preferată. Când doi tineri fugeau după aceeaşi fată ea se lăsa prinsă de cel preferat. Fata prinsă şi sărutată se considera oarecum logodită cu cel care a prins-o, pe durata unui an.

Nu am nevoie de nimeni sau nimic ca sa-i spun iubitei mele cat de mult o iubesc, sa-i ofer flori sau sa-i fac cadouri surpriza. Ce, pe 14 sau 24 februarie o iubesc mai mult ca asa spune lumea?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu